Новини
MyCompetence беше представена пред участниците в НR-форум в КК Албена MyCompetence беше представена пред участниците в НR-форум в КК Албена
09.06.2013
Източник: БСК

Информационната система за оценка на компетенциите, разработвана от БСК в рамките на проект по ОП РЧР, беше представена пред участниците в конференцията на Българската асоциация за управление на хора (БАУХ). Презентация по темата ще направи Томчо Томов - ръководител на Националния център за оценка на компетенциите.


Форумът се проведе в периода 6-8 юни 2013 г., в КК Албена, а основната дискусионна тема бе лидерството. Експерти с богат международен опит бяха лектори по време на конференцията. Сред тях се открояват специалисти като Паскуале Мазука, управляващ партньор в Hamilton Davenport Partners, Александрос Психогиос, специалист по бизнес администрация и икономика и преподавател в Шефийлдския университет и Борис Блажинич – ръководител на Института за качество и развитие на човешкия потенциал в Хърватска.


От българска страна презентации направиха Владимир Борачев, зам. ректор на Американския университет в България, Владимир Петков, директор "Информационни технологии" на АИИ Дейта Процесинг, Зорница Николова, мениджър в "САП Лабс България" и други. Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев представи актуални данни за пазара на труда и качеството на работната сила.

 

Според един от основните лектори на събитието, Борис Блажинич, ролята на специалистите по човешки ресурси е сложна, защото те трябва да балансират между топмениджмънта и хората от по-ниските йерархични нива. „Ако мениджърите не виждат ползите от инвестиции в хората, в дългосрочен план ще се изправят пред сериозни проблеми. Инвестиициите в хора са наистина инвестиция в бъдещето”, коментира ръководителят в Института за качество и развитие на човешкия потенциал в Хърватия. По думите му промяната в една организация трябва да започва от мениджърите на върха.

 

„Обичам да казвам, че не е трудно да правиш добри неща, трудно е да разграничиш кои неща са добри. Те зависят от контекста. Това, което е добра практика на запад, не е подходящо на изток, това, което работи в една компания, не работи в друга”, сподели Блажинич в интервю пред Economy.bg. „Трябва да поставим мъдростта над знанието – да бъдем адаптивни, да отстояваме правилните неща”, допълни той. 

 

Друг ключов презентатор на майската конференция беше Паскуале Мазука - управляващ партньор на Hamilton Davenport Partners. Той акцентира върху значението на лидерската стратегия за успешното реализиране на бизнес стратегията на една компания. (Очаквайте видео от презентацията на Паскуале Мазука в Economy.bg). Своя опит сподели и Александрос Психогиос, който е старши лектор по бизнес администрация и икономика в Сити колидж, Шефийлдски университет.

 

В програмата на конференцията бяха включени и корпоративни презентации, чрез които HR професионалистите и мениджърите да споделят добри практики. В първия ден на форума Мила Георгиева - директор „Човешки ресурси” в банка „Пиреос”, обърна внимание на различията в гледните точки на специалистите по човешки ресурси и изпълнителните директори. Зорница Николова - мениджър в SAP Labs Bulgaria, разказа за значението на личния пример, който дават лидерите. Защо лидерството е основен елемент на успешната организационна култура и как неговите прояви сред служителите могат да бъдат стимулирани, разказаха Вера Димова - мениджър отдел „Организационно развитие и проекти“ от „Глобул”.

 

Нели Христова - управляващ партньор в „ИнМениджмънт”, и Миглена Узунова-Цекова - директор „Човешки ресурси” в „Мобилтел”, представиха HR стандартите на Българска асоциация за управление на хора (БАУХ). Малко по-късно Анелия Горгорова, член на УС на БАУХ, проведе и уъркшоп на същата тема, по време на който участнците в конференцията получиха детайлна информация за новите стандарти.

 

Старт на втория ден на конференцията даде Владимир Петков - директор „Информационни технологии” в „АИИ Дейта Процесинг” – който сподели защо лидерите трябва да могат да признават своите сфери на некомпетентност. За спецификите на лидерство в творческия процес пък разказа продуцентът Магърдич Халваджиян. 

По време на конференцията се проведе и дискусия на тема „Как бизнесът и професионалното образование и квалификация да създават квалифицирани кадри за растяща икономика”. В нея взеха участие Деяна Костадинова - служебен зам.министър-председател и служебен министър на труда и социалната политика, Пламен Димитров - президент на КНСБ, и Божидар Данев - изпълнителен председател на БСК. Модератор на дискусията беше Христо Стоянов - мениджър „Човешки ресурси“ в „ТЕСИ”. Целта бе да симулират пред участниците във форума как протичат дискусиите в Националния съвет за тристранно сътрудничество, в който участват държавата, бизнеса и синдикатите.

Повече информация за форума може да намерите на интернет страницата на БАУХ.
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа