Новини
54% от работодателите не откриват точния кандидат 54% от работодателите не откриват точния кандидат
22.10.2013
Източник: NEWS7

Близо 300 хил. българи са имали възможност да започнат работа през миналата година, но не са се реализирали на пазара на труда, сочат данни на Националния статистически институт. След нас в класацията са само италианците и хърватите. По данни на Агенцията по заетостта нивото на безработицата у нас през септември е 10,8%. В същото време обаче има много незаети работни места.

54% от българските работодатели не могат да запълнят основни важни за тях работни места, сочат резултатите от проучване на една от водещите компании за подбор. Тук влизат мениджъри и ръководен персонал, инженери, хора с два западни езика, счетоводители, финансисти, хора, занимаващи се с продажби и т.н.

През последните години страната ни се превърна в атрактивна дестинация за компании, които прехвърлят (аутсорсват) у нас част от обслужването на клиенти и имат нужда от служители, владеещи повече от един западен език. Недостигът на кадри обаче е заради специфичните професии, които работодателите търсят. Комбинирано с новите изисквания на хората, търсещи работа, ситуацията създава напрежение и затрудняват мениджърите и работодателите.


Агенциите по подбор съветват младите хора, търсещи работа, да разберат за себе си какво ги влече, за да са полезни там, където отиват. От друга страна, е добре да проучат дали компанията, към която са се запътили, би паснала на очакванията им, на ценностната им система и нещата, в които вярват.

Младите мениджъри ще стават все по-трудно откриваеми, смята Надя Василева, управител на компания за човешки ресурси. По думите й за изграждането на един мениджър от изключителна важност са менторските способности. Разбира се, от ключово значение е и умението да ръководиш хора и да имаш идеи как те да се развиват така, че да развиват компанията.
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа