Новини
проф. Боян Биолчев: Образованието трябва да произвежда висок ум проф. Боян Биолчев: Образованието трябва да произвежда висок ум
12.06.2014
Източник: в. "Труд"

„Образованието произвежда специалисти, но първата и основна негова задача е да произвежда висок ум, защото той променя облика на живота. С директиви нищо не се променя." Това твърди председателят на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) и бивш ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски" (СУ) проф. Боян Биолчев в интервю пред в. „Труд".

 

Той признава наличието на девалвация в образованието, но отрича тя да е в основните му научни звена. Според него тежестта в тази система понасят тези, които могат най-много. В същото време се появява „синдром на „лесното образование, на продажбата на образование на дребно, на разфасоване", казва Биолчев.

 

Професорът обаче не е съгласен, че цялата вина за това положение носи само държавата. Той призовава да се види какво е инвестирал бизнесът в образованието. „След като сме в либерално пазарно стопанство, трябва да си поръчваш специалисти. Държавата не може да пръска пари, ако няма ясно заявена икономическа перспектива за реализацията им. Крайно време е да се преосмисли начинът, по който се разходват пари по общи приказки и общи заявки", заявява бившият ректор на СУ.

 

 Според него изтичането на специалисти в чужбина е доказателство, че в България няма адекватно търсене. „Свръхинтелигентните хора нямат националност. Те са навсякъде. А европейският глупак не е по-умен българския глупак. Само е по-дисциплиниран", допълва проф. Биолчев.

 

Той смята, че в равнищата на образование има разслоение и не си струва да се изсипват пари там, където няма добри образователни услуги. „Добре е родителите да обръщат повече внимание на реалното качество, което могат да получат от съответното училище или университет", съветва професорът.
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа