Новини
Удължаването на майчинството ще увеличи безработицата Удължаването на майчинството ще увеличи безработицата
09.06.2014
Източник: Дарик радио

Удължаването на отпуска за отглеждане на дете е лоша услуга за майките. Такава законова промяна би повишила риска от неконкурентоспособност на младите жени на пазара на труда, защото продължителното откъсване от работното място води до загуба на квалификация и компетенции. Подобно решение би увеличило младежката безработица.

 

Такива тези застъпи ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите (НЦОК) Томчо Томов в предаването „Кой говори" по Дарик радио. Той участва в дебат за евентуалното добавяне на още шест месеца към платения отпуск по майчинство заедно с вицепрезидента на КНСБ Чавдар Христов и Мариета Радулова от Асоциация "Родители".

 

България има най-дългия отпуск за отглеждане на дете. В Германия той е 98 дни, във Франция - 112 дни, подобна е продължителността и в останалите страни от ЕС. Само в нашата страна платеното майчинство продължава 410 дни. Това обаче не води до повишаване на раждаемостта. Това е комплексен въпрос, който не може да се решава само за сметка на работодателите, посочи Томчо Томов.

 

Той наблегна най-вече на ефекта, който би имало допълнителното увеличаване на майчинството върху пазара на труда. Според Томов подобна мярка би удължила периода, в който младите жени не са устойчиви на пазара и не работят за повишаването на своята квалификация и професионалното си развитие. Всичко това намалява възможностите им да намерят работа и влива голяма част от тях в групата на безработните.

 

Въпросът не опира толкова до финансите, а до работни места и заетост, каза Томов. Държавата трябва да помага на младите майки да стоят стабилно на трудовия пазар, а не да ги стимулира да остават по-дълго извън него. Ето защо е много по-разумно да се инвестира в гъвкави форми на заетост и други мерки за улесняване на отглеждането на децата извън отпуска по майчинство, категоричен беше ръководителят на НЦОК. Той разказа за собствените си усилия да организира ведомствена детска градина в качеството си на мениджър „Човешки ресурси" в голям холдинг, които са завършили с неуспех поради множество бюрократични спънки.

 

На базата на посочените аргументи Томчо Томов припомни предложението на БСК сегашният срок на отпуска за отглеждане на дете не само да не бъде удължаван, но дори да бъде намален, като в същото време се увеличи размерът на обезщетението за майчинство.

 

Демографската ситуация в България е твърде стратегически и комплексен въпрос, за да се разреши само чрез една поправка в Кодекта на труда. По него с национален консенсус трябва да се предприемат дългосрочни мерки и в трудовото законодателство, и в икономическата сфера, заключи ръководителят на НЦОК.
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа