Новини
Увеличената минимална работна заплата ще въвлече мнозина в сивия сектор Увеличената минимална работна заплата ще въвлече мнозина в сивия сектор
13.01.2014
Източник: БСК/Нова телевизия

Нормативното регулиране на някои процеси и политическият нарцисизъм, в поклон към електората, създават несигурност в икономиката. Това заяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. Според него, увеличението на минималната работна заплата от 1 януари 2014 година ще повиши броя на хората, които ще влязат в сивия сектор.

 

Парите за временна заетост да се насочат към бизнеса, а не към общините, препоръча изпълнителният председател на БСК. По този начин хората ще получат умения и квалификация. В момента тези хора се използват за политически инструмент, особено около изборите, допълни Данев.

Според изпълнителния председател на БСК, българската икономика преминава през етап на преструктуриране. С 3 на сто е нараснал българският износ, а с 10 на сто – за ЕС. Машиностроенето и ИТ бранша имат повече позиции като дял от родния износ. В момента има глад за работна ръка в много сектори. ИТ секторът, например, може да поеме 2,5 пъти повече поръчки, ако има достатъчно квалифицирани работници, коментира Данев. „По време на икономическия бум през 2008 имаше работа за нискоквалифицираните. За да открием качествени работни места, трябват инвестиции. При нас непрекъсната политическа нестабилност води до икономическа нестабилност. Хората не вярват, че могат да спечелят и затова не инвестират., допълни Божидар Данев.

 

„Политически нарцисизъм е идеята за въвеждането на минимален базов доход“, коментира още Божидар Данев. „Ако огледаме внимателно развитието на страните в ЕС, страните с висока конкурентоспособност „изсмукват“ другите страни. Тъй като българската икономика не е конкурентоспособна, подобна реалност ще доведе до срив, до затваряне на предприятия и висока безработица. При въвеждането на минимална работна заплата от 400 евро първо ще затварят малките хотели, магазините. Много фирми ще изнесат дейността си извън ЕС. Ще се произведе и армия от безработни.“, допълни още Данев. 

ВИЖТЕ ВИДЕО
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа