Новини
Томчо Томов: MyCompetence е кауза Томчо Томов: MyCompetence е кауза
26.05.2015
Източник: БСК

MyCompetence нe е просто интернет сайт или проект, той е кауза. Насочен е към тези, които искат да се усъвършенстват или искат да усъвършенстват други хора - безработни, мениджъри, хора, които учат или искат да учат. Така Томчо Томов - ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към БСК, представи пред слушателите на БНР Информационната система за оценка на компетенциите. Тя прави актуална снимка на реалните изисквания на бизнеса за стотици позиции в 20 сектора на икономиката и същевременно предлага ресурси и обучения за специалисти по човешки ресурси, работещи и търсещи работа.

 

Основните компоненти на платформата са четири, обясни Томчо Томов. Единият е модул с 1038 компетентности профили за различните професии и длъжности. Там всеки може да "свери" своите знания, компетенции, умения и качества с реално търсените от работодателите. Както и с това, което му предлага висшето или професионалното училище, в което се обучава. Вторият модул съдържа въпросници и тестове за оценка и самооценка.

 

Преминаването на един подобен онлайн тест би струвало между 140-160 евро, каза Томов и добави, че както инструментите за оценка, така и предлаганите в третия модул на системата MyCompetence около 40 електронни обучения са не само безплатни, но и на високо професионално ниво. Техни автори са авторитетни специалисти. Курсовете са разработени съгласно европейските стандарти и са валидни на европейския пазар на труда. Електронните обучения отнемат около 16-18 часа. След успешно преминат тест на изхода те могат да станат част от CV-то или електронното портфолио на всеки специалист.

 

Дипломата не трябва да е самоцел, подчерта ръководителят на Националния център за оценка на компетентностите. „Можеш да имаш десетки дипломи, но ако не можеш да демонстрираш реални знания и умения, ставаш част от статистиката на хората, които не работят по специалността си, или от тази, която казва, че всеки втори работодател в България не може да намери човек за ключови позиции."

 

Томчо Томов коментира необходимостта от нормативна промяна, обучение на специалисти и промяна на учебните планове и програми за постигане на ефективно дуално обучение в България. Към това добави също необходимостта от публично-частни партньорства и промени в план-приема на висшите училища.

 

„Университетите също трябва да разбират по-широко своята автономност и да се отворят към обществото и към работодателите", призова Томчо Томов и посочи, че реалните практически умения на завършващите висше образование в повечето случаи не отговарят на никакви стандарти, дори и на минималните.
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа