Новини
Тестове помагат на кандидатите за работа Тестове помагат на кандидатите за работа
05.06.2015
Източник: БСК

Какво CV ми трябва, за да получа желаната позиция? С какви знания и умения ще впечатля работодателите? Тези въпроси мъчат всеки, решил да кандидатства за работа и най-вече младежите без опит, току-що завършили университет или гимназия.

 

Онлайн платформата MyCompetence, създадена от Българската стопанска камара (БСК), помага да намерите отговорите на тези въпроси, пише в. „Труд" в обширна статия, посветена на Информационната система за оценка на компетенциите, разработена с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси".

 

Системата предлага списък с над 1000 професии, за които екипи от работодатели и експерти са съставили профил с необходимите умения, качества и компетенции. Така всеки може да си свери часовника с бърз тест за самооценка какво може и какво не му достига, за да заеме мечтаната длъжност.

 

Въпросниците са създадени от психолози и експерти в областта на измерването на компетентността. Ако искате да тествате дали можете да разрешавате проблеми и вземате решения, трябва да прецените доколко твърденията като: "В живота има много малко място за забавления" или "Избягвам да се ангажирам лично с изпълнение на решенията" са валидни за вас, посочва „Труд".

 

Мениджърите също могат да тестват компетенциите си. Те трябва да преценят доколко твърдения като "Когато не съм доволен от свършената работа, критикувам човека пред всички" отговарят на управленския им стил. В системата всеки може да провери още социалните си умения, емоционалната си интелигентност, дали работи ефективно в екип.

 

Преминаването на подобен онлайн тест би струвало между 140-160 евро, докато в платформата MyCompetence попълването на въпросниците е безплатно, подчертава „Труд". Част от въпросите се дублират, за да се провери дали човек е откровен, или не. Специалистите предупреждават, че ако шикалкавите при отговорите, системата улавя лъжата.

 

В случай че човек не е доволен от резултатите си или е решил да се самоусъвършенства, може да премине онлайн обучение. Към момента са разработени 40 курса. Всеки от тях отнема около 16-18 часа.

 

„Курсовете са разработени съгласно европейските стандарти и са валидни на европейския пазар на труда. След успешно преминат тест на изхода те могат да станат част от CV-то или електронното портфолио на всеки специалист", цитира вестникът ръководителя на Националния център за оценка на компетенциите Томчо Томов.

 

Системата дава възможност на фирми да оценят компетентността на персонала си. Ако тя е незадоволителна, служителите могат да преминат безплатен онлайн курс, за да наваксат пропуските си.

 

Засега онлайн платформата е разработена за 20 пилотни сектора като "Безалкохолни напитки", "Информационни технологии", "Търговия на едро и дребно". Избирайки например сектор "Електроника", системата показва 25 длъжности, първата от които е „Анализатор, проучване на пазари", пише още „Труд".

 

Ако човек кандидатства за такава позиция по обява в интернет, трудно може да се ориентира какви умения трябва да притежава, за да бъде харесан от работодател и извикан на интервю. Обикновено описанието съдържа изисквания за компютърна грамотност, владеене на език, опит и ниво на образование. Тези критерии често са само ориентировъчни и са общовалидни за голяма част от вакантните позиции на пазара на труда.

 

Новата система обаче дава „жокери" и кандидатът за анализатор много по-лесно може да се ориентира какво му е необходимо, за да стигне до интервю. В случая експертите са посочили, че той трябва да може да проучва и анализира бизнес средата, да владее програма за статистическа обработка и анализ, да разбира бизнес процесите в електрониката.

 

Системата съдържа и своеобразен рейтинг на университетите, които подготвят най-добре студентите за дадена професия. Класацията е по оценка на бизнеса. Сертификатите, които биха донесли бонус точки в състезанието за работното място, също са отбелязани, посочва „Труд".

 

В случай че човек бъде одобрен за дадена работа, често се сблъсква със задачи, с които изобщо не е искал да се занимава. Затова в платформата на БСК са посочени всички задължения за длъжността. Така кандидатът може да се ориентира навреме дали работата е подходяща за него. И не на последно място човек може да разбере минималното възнаграждение за съответната позиция. А това никак не е маловажно при преговорите за работа, ако искате да договорите прилична заплата, подчертава „Труд".
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа