Новини
Създадоха Europass CV за незрящи Създадоха Europass CV за незрящи
22.01.2015
Източник: БСК

Типовият европейски формуляр за автобиография при кандидатстване за работа Europass CV вече съществува във версия за незрящи. Това съобщиха от Европейския център за развитие на професионалното обучение Cedefop, който поддържа онлайн портала на европейския паспорт на уменията: http://europass.cedefop.europa.eu  

 

Разработката на Europass CV за хора с увредено зрение е завършена в началото на тази година. Тя е резултат от съвместните усилия на администраторите на сайта и училището за слепи в Солун, Гърция. „Започнахме този проект след оплаквания от незрящи потребители на нашия онлайн портал, които не можеха да подготвят своята автобиография и това затрудняваше представянето им пред потенциални работодатели. Ние не познавахме този проблем достатъчно детайлно, затова потърсихме съдействие от специалисти в училището за слепи", обяснява Филип Тисо - координатор на сайта на Europass. Програмистите и експертите по работа с хора с увредено зрение са се срещали пет или шест пъти през миналата година, докато стигнат до търсения резултат - удобна версия на Europass CV за незрящи. „Това беше много позитивно преживяване, което ни накара да погледнем нещата от съвсем различна перспектива", добавя Тисо.

 

От страна на училището в Солун най-активно в проекта е участвал Йоргос Диамантис - компютърен инструктор на слепи. „Искахме да направим формуляр, който е лесен за попълване от незрящи без специална подготовка и не отнема много време", посочва той. В момента текат последните тестове сред реални потребители, които ще покажат дали екипът е постигнал тази цел.

 

В онлайн портала на Europass вече има секция за хора с увредено зрение: https://europass.cedefop.europa.eu/en/visually-impaired. Засега формулярът Europass CV за незрящи съществува само на английски език. Предстои преводът му на всичките 27 официални езика на Европейския съюз. Ако се осигурят необходимите ресурси, ще бъде разработена и онлайн апликация.
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа