Новини
Прогнозират раздвижване на пазара на труда Прогнозират раздвижване на пазара на труда
12.03.2013
Източник: http://www.economy.bg

Стабилен темп на наемане през второто тримесечие на 2013 очакват българските компании. Това сочи проучване на консултантската компания Manpower сред 751 работодатели у нас.

19% от анкетираните посочват, че възнамеряват да наемат служители през периода април-юни. Това е значително подобрение в сравнение с първото тримесечие, когато 13% от работодателите имаха планове за наемане на служители, а други 17% възнамеряваха да съкращават персонал.

В сравнение с първото тримесечие на годината коефициентът на заетостта се повишава с 16 процентни пункта, посочват от Manpower.

„Плановете за наемане от страна на българските работодатели са обнадеждаващи”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия. „Основните фактори за прогнозите за увеличаването на работните места са сезонни, като работодателите се подготвят за лятото. Освен това виждаме също и други знаци, че България се превръща в предпочитана дестинация за редица големи компании. „Кока Кола” планира да наеме 300 специалисти в сферата на финансите, „Луфтханза Техник” обяви планове за добавяне на 200 работни места за инженерно-технически персонал. Тенденцията, че такива големи компании планират да пренасочат част от бизнеса си към България, е позитивен показател за възможностите на страната ни в дългосрочен план”, допълва Василева
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа