Новини
Прогнозират по-слаб ръст на икономиката, безработицата на ниво около 11% Прогнозират по-слаб ръст на икономиката, безработицата на ниво около 11%
24.08.2011
Източник: www.standartnews.com


   Райфайзенбанк (България) ЕАД понижи прогнозата си за растежа на БВП на страната ни през 2012 г. от 4% на 2,5%. Действието на анализаторския екип на банката е продиктувано от сътресенията на финансовите пазари и многобройните сигнали за забавяне на големите световни икономики. Няколко дни по-рано и Райфайзен банк Интернешънъл, едноличен собственик на капитала на Райфайзенбанк (България), понижи чувствително прогнозата си за растежа в Еврозоната през 2012 г. от 1,7% на 1,1%. А забавянето на растежа в ЕС ще дръпне назад и икономиката на страната ни. Очакванията са, че по-ниското потребителско търсене в страните, които са основни търговски партньори на България (с Германия на първо място), ще се отрази в по-значително забавяне на растежа на българския износ, коментират от Райфайзенбанк. Анализаторите прогнозират, че наред с това ще отслабне допълнително притокът на средства към страната, в т.ч. и на преките чужди инвестиции.
Според главния икономист на банката Калоян Ганев ефектите върху икономиката на България ще бъдат усетени с известно закъснение от поне едно тримесечие, тъй като бизнесът ще продължи да изпълнява поръчки, направени до средата на тази година. Поради това прогнозният темп на нарастване на БВП за 2011 г. не е променен и остава също 2,5%. През 2012 г. възстановяването на българската икономика ще повтаря динамиката, наблюдавана и през настоящата година, смятат от Райфайзенбанк (България) ЕАД. Потреблението се очаква да нарасне с малко над 1%, инвестициите - с 3,5%, а нарастването на износа ще се забави до скромните 3,6% на фона на наблюдаваните до момента темпове. Възстановяването на пазара на труда също не се очаква да се случи през следващата година, като прогнозата е безработицата да остане на ниво от около 11%.
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа