Новини
Половината от стажантите във фирмите работят без договор Половината от стажантите във фирмите работят без договор
03.12.2013
Източник: Канал 3

Половината от стажантите, които са заети в частните компании, работят без да имат подписан договор, а около 50-60% от младите хора се трудят безплатно. Това заяви Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите Томчо Томов в ефира на Канал 3.

 

„Само 30% от стажантите са наети на трудов договор, с други 20% се сключват граждански контракти. Истината е, че работодателите не наемат дипломи, а знания и умения. Стажовете са едно изключително елегантно решение в тази посока. Има обаче значение и как протича стажът. Тези млади хора трябва да бъдат пуснати в различни отдели и да бъдат запознати с цялостния процес на работа във фирмата, за да намерят своето място. Задължително е и да няма пренебрежение от страна на старите служители в компанията”, допълни Томов.

 

Главният секретар на Национално представителство на студентските съвети (НПСС) Христиан Даскалов коментира, че започването на първа работа понякога се оказва истинско предизвикателство за младите хора. По думите му често за 1 място се борят над 200 души, което вдига летвата и много хора са готови да работят под своята квалификация, а тези с повече трудов стаж винаги са предпочитани.

 

 

„В университета бях видял всичко само теоретично. Но на практика едва по време на стажа си видях за какво става въпрос. Оказа се изключително интересно“, разказа опита си Божидар Биринджиев – младеж, който е започнал работа след успешно приключена стажантска практика.
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа