Новини
Оптимистични очаквания за пазара на труда в началото на 2015 г. Оптимистични очаквания за пазара на труда в началото на 2015 г.
10.12.2014
Източник: Manpower

Пазарът на труда в България ще се раздвижи в началото на следващата година, макар и слабо, прогнозират експертите от компанията за подбор на персонал „Менпауър". Те очакват през първото тримесечие на 2015 г. темпото на наемане на нови работници и служители да се повиши с 2 процентни пункта в сравнение с четвъртото тримесечие на 2014 г. Нагласите на работодателите са положителни във всички региони, сектори и вид компании, обхванати от проучването на консултантите.

 

Изследването на „Менпауър" за заетостта анализира отговори на 751 работодатели от български компании. Те са били запитани дали имат намерения да наемат допълнителен персонал или планират да редуцират своята работна сила през следващото тримесечие. След корекциите на сезонен принцип, нетна прогноза за страната предвижда резултат от +10%.

 

"Прогнозата е обещаваща, особено за младите безработни", коментира Надя Василева, управляващ директор на „Менпауър" за България, Сърбия и Хърватия. "В публичния сектор има много програми, които стимулират и работодатели, и студенти. За програмата "Младежка заетост" се говори за 10 000 обявени, налични работни места за млади безработни. Друга програма e "Старт на кариерата", за която са кандидатствали около 3000 младежи. Най-после забелязваме и програми за заетост на по-възрастни хора. Тези програми представляват усилие за справянето с проблем, който се простира в цяла Европа", смята Надя Василева.

 

Бизнесът в петте най-големи региона в страната - Бургас, Пловдив, Русе, София и Варна, планира да наеме още хора. Най-оптимистично са настроени работодателите в Пловдивския регион (прогноза +14%). Веднага след тях са колегите им в София с +13%. Във Варна и Русе очакваното увеличение на работните места е 11%. Най-предпазливи са работодателите в Бургас, които предвиждат едва 2% ръст на наетите.

 

"В Смолян германската компания "Костал" обяви, че ще наеме до 300 души", съобщи Надя Василева. "Костал не е единственият пример. Компанията "Агрион" отваря 21 офиса в цяла България." Подобно на миналото тримесечие, България остава желана дестинация за чуждестранните компании, които търсят аутсорсинг възможности, посочват още консултантите. Много бързо се развиват също производствата, съпътстващи автомобилостроенето и логистиката.

 

Най-оптимистични намерения за наемане през първото тримесечие на 2015 г. са отчетени в секторите „Транспорт, складове и комуникации" (+19%) и „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги" (+17%). Прогнозата за „Транспорт, складове и комуникации" се подобрява в сравнение с последното тримесечие и на годишна база. Тя е най-оптимистичната прогноза, отчитана от работодателите от старта на проучването на „Менпауър" в началото на 2011 г. Прогнозата за „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги" е сравнително стабилна от преди три месеца и леко се подобрява спрямо същия период на предходната година.

 

Работодателите в секторите „Производство" и „Търговия на едро и дребно" също очакват темпът на наемане да остане стабилен през първото тримесечие от 2015 г. И в двата сектора прогнозите са за ръст от 13%, което е леко подобрение спрямо предишното тримесечие. Следващи по положителни очаквания са работодателите от „Ресторанти и хотели" и „Публичен и социален сектор" с +8%. И двете прогнози показват подобрения в сравнение както с четвъртото тримесечие на 2014 г., така и със същия период на миналата година. Секторите „Земеделие, гори, лов и риболов" и „Минно дело" имат еднакви нагласи за +6%.

 

Най-слабият темп на наемане се очаква в секторите „Строителство" и „Вода, електричество и газ" със съответно +3% и +2%. Все пак тези работодатели очакват известно подобрениие в сравнение с четвъртото тримесечие на 2014 г.

 

Най-оптимистични планове за наемане на нови хора са отчетени от работодателите в големите компании (+18%). Прогнозите за тях са относително стабилни в сравнение с четвъртото тримесечие на 2014 г. и са се подобрили с 4 процентни пункта в сравнение със същия период на миналата година. Те са следвани от микро компаниите с +11%, като прогнозата се подобрява значително в сравнение със същия период на миналата година. Работодателите от малките и средни компании споделят предпазливо оптимистични прогнози от +9%.
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа