Новини
Няма достатъчно кандидати в университетите Няма достатъчно кандидати в университетите
23.06.2014
Източник: dariknews.bg/в. „Труд“

Тиха паника властва из 52-та университета в страната, пише dariknews.bg, циитрайки в. „Труд". На приемните изпити във вузовете доста често се явявали по-малко кандидати, отколкото са обявените свободни места. В Софийския университет на изпита по музика например са се явили по-малко от 100 кандидати, а местата за специалностите, за които се кандидатства с този предмет, са повече. Не смеем да скъсаме никого, освен ако не се е справил изключително зле, твърдят преподаватели.

 

Тази година випускът на зрелостниците е много малък, но явно няма и желаещи за студенти от завършилите предишни години, констатира „Труд".

 

Все пак кандидатстудентската кампания все още е в разгара си. Съществува вероятност повече младежи да кандидатстват с резултатите от матурите.

 

В СУ "СВ. Климент Охридски" за най-търсения юридически факултет общият брой на местата е 360. В „Българска филология" ще се приемат 120 първокурсници, а в „Английска филология" - 100. За все по-популярните сред учениците кореистика, китаистика и японистика местата са между 12 и 20. Общо 90 младежи ще бъдат приети да учат история, а първокурсниците по социология могат да бъдат 60. Толкова са свободните места по психология и политология. Факултетът по журналистика и масова комуникация е обявил прием за 65 души.

 

Общият брой в  бакалавърските и магистърските програми на Алма матер е 6936. В другите два водещи университети - УНСС и ТУ-София, местата са съответно 3384 и 3630.
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа