Новини
ЗАЩО ГИ НЯМА  МЛАДИТЕ В БРАНША?! ЗАЩО ГИ НЯМА МЛАДИТЕ В БРАНША?!
18.07.2014
Източник: Сектор Млекопреработване

Не достигат животновъди, технолози и специалисти.

Как се справят колегите в другите страни?

Грешката е поправима, но трябва политическа воля, отношение на държавата и институциите, което засега е невъзможно.

 

Подготовката ни за участие в няколко проекта даде възможност да обменим информация с редица страни - Сърбия Румъния, Франция, Дания, Македония, Испания, Русия, Казахстан, Виетнам  и други.

Какво ни направи впечатление - в селското стопанство и конкретно в животновъдството и преработването на мляко има много млади хора. Интересът е сериозен, професиите имат авторитет, обществено признание и са предпочитани в много страни на ЕС.

 

Какво се случва при нас?

Млади хора има там , където животновъдството и преработката е развито като семеен бизнес. Фирмите членове на АМБ го доказват решително, но там където семейството, средата, образованието и интересите не са свързани със селското стопанство отношението към отрасъла и подотраслите е категорична незаинтересованост, дори е негативно.

Един конкретен случай от практиката - при една среща в Монтанско село един от сериозните животновъди бе категоричен: При нас хора за говедари и овчари няма. Седят по кафенетата, даваме заплати по 1 000 - хиляда лева, квартира, храна и облекло, но по малко се задържат роми, ромски семейства и бързо напускат.

Изводът е ясен - няма устойчивост на работната сила, няма мотивация, няма комуникация и равнище на образованост.

В същото време младежи с по две висши образования работят по магазини и кафенета за по 500-600 лева.

Проектът на БСК, проучванията, които се правят по него, анкетите, които се попълват доказват всичко това. Какви мерки се вземат и какво ще се направи е въпрос на политика, както на работодателите, така и на учебните заведения и най-вече на правителствено ниво.  С въвеждане на дуалното обучение едва ли въпросът за издигане на професионалните умения ще бъде повишен, при условие, че не се разкриват нови работни места, няма облекчения за бизнеса при наемане на млади специалисти, както и стимули за работодателите, които инвестират и помагат на научните звена и учебните заведения.  

 

Какво се случва в Европа?

Една телевизия показа хубав репортаж. Трима млади хора - българи, работят като овцевъди във ферма в Испания. Усмихнати, в настроение и с оптимизъм те обясниха, че получават чисто 1000 - хиляда евро, с осигурена квартира, храна и облекло, условия за отдих и забавления. Не смятат скоро да се върнат в България.

Ако се пресметнат според индексите цените на продуктите у нас с 1 000 лева можеш да купиш повече отколкото в Испания с 1 000 евро в селските региони.

Защо тогава младите могат да работят в Испания с удоволствие, а в България не?!

Още преди години бе направена сериозна грешка, когато промишлеността бе водеща и работата в селското стопанство загуби своята привлекателност и авторитет. Механизацията не замени ръчния труд, както се тръбеше тогава, а междувременно младите хора се ориентираха към промишлеността - там бяха парите, квартирата, авторитетът на професията, науката. Сега младите хора вече нямат отношение към земята и земеделието, това е простата истина, а в това отношение държавата, образователната система, общините и браншовите организации не правят почти нищо! За авторитет на животновъда да не говорим.

 
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа