Новини
Европейският съюз със собствен университетски рейтинг Европейският съюз със собствен университетски рейтинг
24.06.2014
Източник: в. "Труд"

Вече е готова първата европейска класация на висшите училища. След няколкогодишна подготовка Европейската комисия представи своя университетски рейтинг, за който твърди, че ще е от много по-полезен за бъдещи студенти от съществуващите досега класации, пише в. „Труд".

 

Създаването на сайта U-Multirank струва 2 млн. евро. В него всеки може да зададе важните за него критерии за избор на ВУЗ и да получи съответно подреждане на 850 университета от държави по целия свят.

 

Данните в сайта са събрани от независим консорциум, воден от центровете за висше образование в Германия и Холандия. Тази година фокусът е върху специалностите бизнес, електроинженерство, механоинженерство и физика. А през 2015 г. към тях ще бъдат добавени психология, компютърни науки и медицина.

 

Освен на изследователските постижения U-Multirank набляга и на качеството на обучението, успешен "трансфер на знания" (връзки с бизнеса) и регионално сътрудничество.

 

Университетите се оценяват по 30 индикатора и се подреждат в 5 групи по качество - от А (много добри) до Е (слаби).

 

Така например по научноизследователска работа 6 вуза - два холандски, и по един датски, швейцарски, британски и финландски са с оценки А във всички категории.

 

Сред общо 850-те вуза има само 4 от България - Техническият университет в София, Русенският университет "Ангел Кънчев", Варненският свободен университет и Американският университет в Благоевград.
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа