Новини
Доходите растат, но се чувстваме по-бедни Доходите растат, но се чувстваме по-бедни
23.10.2014
Източник: TV7

Как да се справим с феномена „работещи бедни" коментираха в сутрешния блок на ТВ7 Томчо Томов от Националния център за оценка на компетенциите към БСК и бившият социален министър от правителствата на Стефан Софиянски и Иван Костов Иван Нейков.

 

Има работещи бедни заради качеството на човешкия капитал. Тази теза защити Томчо Томов, но към нея се присъедини и Нейков. Има разминаване с тяхната квалификация от това, което се изисква от пазара на труда, аргументира се Томов. Фактор за разпространяващата се бедност е и качеството на образованието. „Ние сме на последно място по компетенции на работна сила спрямо европейски стандарти", коментира той. За да се вдигнат данните реално, най-добрата политика е създаването на работни места, всичко останало е популизъм, категоричен е Томчо Томов.

 

Голям проблем са гнездата на бедността, хилядите неквалифицирани хора, включи се Иван Нейков. Десетки хиляди нямат и образование, а те така, по думите му, предават бедност и в своите семейства. Друг фактор за него са самотноживеещите жени - жените с ниски пенсии. Ако въобще се борим против бедността, няма да направим нищо. Усилията идват само да увеличим минималната работна заплата, допълни той.
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа