Новини
Директор първи впечатления или секретарка? Директор първи впечатления или секретарка?
01.03.2013
Източник: HumanCapital

Как ви звучат професии като нинджа, производител на усмивки, консултант по удоволствия, директор първи впечатления или посланик на комуникациите? Използването на креативни и нестандартни длъжностни характеристики може да мотивира допълнително служителите, особено по-младите, пише  Брад Тътъл за сп. Time. Първи преименуваха своите позиции с подобни термини модерните технологични компании, за да стимулират допълнително хората си и се превърнат в магнит за нови таланти. Днес все повече компании въвеждат авангардни длъжности. 

Младата жена, която посреща хората и приема телефонни обаждания в американското издателство Houghton Mifflin Harcourt, не се нарича секретарка, а директор първи впечатления, пише Boston Globe. Старши вицепрезидент на бизнес развитието в рекламна агенция се води на длъжност създател възможности, а вместо ПР професионалисти, в друга компания търсят посланици на информацията. Дори известната верига Subway има позиция "художници на сандвичи". Тази идея звучи яко, забавно и говори за креативно мислене, но професионално ли е това?

Проучванията показват, че по-младите работници е по-вероятно да се впечатлят и могат лесно да бъдат мотивирани по този начин. С предлагането на такава длъжност можете да повишите самочувствието на младите си попълнения, но внимавайте с по-възрастните, консервативни и опитни кадри. Не е изключено да ги обидите, предупреждават експертите по човешки ресурси. Но има и една друга подробност. „Всеки клиент би предпочел да бъде обслужен великолепно от някой със скучна длъжност, отколкото посредствено от някой с креативна длъжностна характеристика“, коментира пред Асошиейтед прес СЕО-то на една компания за дизайн. Експертите обръщат внимание също, че вписването на модерна длъжност в автобиографията може да е объркващо за мениджърите човешки ресурси, които губят допълнително време, за да проучат какво всъщност означава тя. 
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа