Новини
Двама абитуриенти разработват симулатор на интервю за работа Двама абитуриенти разработват симулатор на интервю за работа
02.04.2015
Източник: БСК

Виртуален събеседник, който провежда пробно интервю за работа и оценява поведението на кандидата - открива грешките и дава съвети за тяхното избягване. Това в най-общи линии представлява „Софтуерът за симулиране на социални ситуации", разработен от двама абитуриенти от Пловдив - Атанас Господинов и Николай Даков от математическата гимназия в града.

 

Разработката е полезна за подобряване на социалните и комуникационни умения чрез анализ и оценка на вербални и невербални характеристики на комуникацията. По време на симулацията се използват различни устройства за събиране на статистическа информация относно представянето, след това се прави анализ на данните, дава се оценка.

 

„Виртуалният събеседник прилича максимално на реален човек. Той ви задава въпроси. След това софтуерът анализира начина, по който се държите - дали използвате много паразитни думи или жестове с ръце, които са знак за нервност, интонацията ви и други невербални характеристики на комуникацията. На базата на този анализ системата изгражда персонален профил - посочва грешките и дава насоки за подобряване на представянето. Чрез следващо използване на този софтуер можете да следите своя прогрес", обяснява Атанас Господинов.

 

Неговият съученик Николай Даков се е специализирал в разработването на частта от програмата, която разпознава жестовете и мимиките на потребителя, докато той разговаря с виртуалния събеседник. Двамата младежи планират софтуерът да е напълно завършен и готов за ползване до година - година и половина.

 

С тази своя разработка Атанас Господинов и Николай Даков спечелиха второ място в миналогодишния конкурс „Млад изобретател". Наградите им бяха връчени от Сашо Дончев - изпълнителен директор на „Овергаз инк." АД, председател на УС на Българска стопанска камара (БСК) и основен спонсор на конкурса.

 

Сега екипът на проекта на БСК за разработване и внедряване на Информационната система за оценка на компетенциите (MyCompetence) проучва възможностите да интегрира симулатора на Атанас и Николай в MyCompetence. Наред с неотдавна добавената нова функционалност - разработване Europass CV съобразно компетенциите, изисквани за съответната позиция, софтуерът на двамата абитуриенти би бил поредният инструмент, насочен не само към младите хора, но и към всички, които искат да повишат комуникационните си умения и конкурентоспособността си на пазара на труда.
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа