Новини
Губите ли работата още преди да се явите на интервю? Губите ли работата още преди да се явите на интервю?
14.03.2013
Източник: www.economy.bg

Много хора опропастяват шансовете си да получат работа още преди да се яват на интервю.  Може би ще се изненадате, но начинът, по който реагирате на първоначалния интерес от страна на работодателя, е ключов за крайното решение.

Полезни съвети как не бива да подхождате, когато ви поканят на интервю за работа, дава кариерният консултант Мириам Салпитър за money.usnews.com. Вижте какво поведение може да саботира пътя ви към желания работодател:

Не спазвате указания

Винаги слушайте и четете внимателно указанията на работодателя, когато ви кани на интервю. Ако например в мейла с покана за интервю иска от вас да изброите няколко удобни за вас дати за среща, а вие върнете само една, със сигурност ще направите лошо впечатление. Това говори, че не сте внимателни към детайлите и не умеете да следвате инструкции. 

Не отговаряте своевременно

Един от начините работодателят да се свърже с вас е по имейл. Проверявайте редовното електронната си поща, за да не се окаже, че виждате покана, седмици след като сте я получили. Твърде вероятно е работодателят вече да е приключил подбора. 

Не проявявате гъвкавост

Уговорката на интервю предполага известни преговори и гъвкавост от ваша страна. Ако отхвърлите директно няколко последователни предложения от работодателя за място и час на среща, със сигурност ще намалите интереса към вас.

Лош телефонен разговор

Ако видите, че ви търси непознат номер, но сте в градския транспорт или шумна среда, по-добре не вдигайте. Ако той е на потенциален работодател, логично би било да ви зададе някакви въпроси и да уговорите интервю, но ако сте на шумно място, трудно ще подходите професионално. Върнете обаждане веднага щом е удобно и има възможност да говорите и си водите бележки спокойно.

Внимавайте с вълнението

Вероятно чакате от дълго време това обаждане и когато то се случи, сте толкова нервни, че не спирате да говорите и демонстрирате вълнение. Ако е положително - добре, но ако покажете раздразнение защо не са се свързали с вас досега, със сигурност ще намалите шансовете се ди ви вземат на работа. Дръжте се професионално и уговорете спокойно срещата.

Не проверявате графика си

Внимателно планирайте интервюто. Проверете графика си преди да уговорите дата и час за интервю. От вълнение можете да приемете първата предложена ви дата и час, но после да се окаже, че ангажиментите към настоящата ви работа не позволяват да се освободите. Не искате да се обадите на потенциален работодател и да го помолите да разсрочи интервюто, защото не сте си планирали добре нещата?
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа