Новини
Гимназията в Пирдоп не подготвя кадри за млечния сектор Гимназията в Пирдоп не подготвя кадри за млечния сектор
07.06.2012
Източник: АМБ

Най-старото млекарско училище на Балканския полуостров, основано през 1935 година, в Пирдоп остана без ученици по специалност млекопреработване.

Това ни съобщиха преподаватели от специализираната гимназия, която вече е по туризъм и кетъринг. Последната паралелка от 17 ученика е била през 2009 г. Двама от тях са записали висше образование, но не по специалността, а бизнес и счетоводство, инженерство в машиностроенето. Най-силинят последен випуск, в който е имало две паралелки „ млекопреработване“ и са завършили близо 50 ученика е бил през 2005 г. Няколко от зрелостниците работят и развиват добитите умения в карловското млекопреработвателно предприятие „ЕмДжей Дейриз“, собственост на ливанския гражданин Джоузеф Джабра. От тогава няма деца, споделят преподавателите.

Демографският срив в региона оказва своето влияние. Липсата на животновъдство в региона също влияе негативно. Единствено в с. Антон в млекопреработвателно предприятие „СИСИ“ учениците могат да проведат някаква практика и да придобият обща представа за млекопреработване.

Иначе бившият техникум е разполагал с производствена база, която е била за обучение и за издръжка. В обучителната база се е преработвало до 10 тона дневно сурово мляко. По решение на Министерство на земеделието през 2000 г. оборудването и машините са продадени и гимназията остава без база за практически занимания.

През седемдесетте години на миналия век ентусиазираният преподавателски колектив и директорът на техникума Димитър Войнов правят музейна сбирка. Тя е включвала старо и традиционно оборудване за мандра, за да може учениците да познават историята на млекопреработването. Музейната сбирка изчезва, с нея изчезват и рецептите и всичко онова, което е събирано с години, за да запази традицията на българското млекопреработване.

Така най-старото млекарско училище вече не произвежда кадри за млечната промишленост в България.
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа