Новини
Всеки втори работодател в България трудно намира персонал Всеки втори работодател в България трудно намира персонал
18.05.2015
Източник: БСК

Всеки втори работодател в България трудно намира персонал. Липсват кандидати с необходимата квалификация, технически умения и опит. Това показва годишното проучване на международната консултантска компания Manpower Group, проведено сред бизнеса в 42 държави. В сравнение с миналата година фирмите в нашата страна, които не могат да запълнят работните си места, са с 6% повече.

 

Най-бавно и сложно се намират инженери, квалифицирани работници, мениджъри и ИТ специалисти. В това отношение няма промяна от 2014 г. насам. След четвъртата позиция се нареждат счетоводители и финансисти, шофьори, лекари и други здравни работници, търговски представители, ръководители на проекти. Заради началото на летния сезон на десета позиция сред най-търсените професии е персонал за ресторанти и хотели.

 

Подобни данни се съдържат и в проучванията на Националния център за оценка на компетенциите към БСК.  Според тях критичен е дефицитът в медицинските професии - лекари, фармацевти, медицински сестри, парамедици, здравни мениджъри. Аналогично е положението при биоинженерите, учителите и социалните работници. Не достигат специалисти в софтуерната индустрия, нанотехнологиите, мехатрониката, мобилните комуникации, приложните науки, енергетиката, химията, строителството, машиностроенето.

 

Нараства потребността от специалисти в туризма, промишлената екология, промишлената електроника, на квалифицирани хора с профил във високите технологии, електромобилите, производството на компоненти за автомобили. Остава устойчива нуждата от бизнес анализатори, финансисти, маркетингови специалисти,  функционални мениджъри, консултанти.
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа