Новини
Българското училище трябва да възпитава младо поколение предприемачи Българското училище трябва да възпитава младо поколение предприемачи
27.03.2015
Източник: Топ новини

"Все още у нас предприемачеството не е начин на мислене и не се възпитава от българското училище. Това е един хроничен дефицит, който рефлектира върху степента на готовност за стратиране на бизнес". Това е и един от основните пречки за обръщането на негативните последици от икономическата криза, според Националното сдружение за малък и среден бизнес.  

 

"Много важен фактор за бизнес средата е българското училище да възпитава в младото поколение предприемачеството. Нещо, в което все още няма напредък", коментира председателката на сдружението Елеонора Негулова. Ниската конкурентоспособност от своя страна е една от причините голяма част от бизнеса да стои на ръба на сивата зона.

 

"За съжаление, основната част от човешкия ресурс на България няма квалификация за най-важните сектори за растежа. В този смисъл трябва целенасочена работа с човешкия ресурс", каза Негулова.   Становището на Сдружението за малък и среден бизнес потвърди опасенията на експертите, които смятат, че кариерното ориентиране трябва да залегне в образованието още от началното училище, а в университета - задължителната практика.  

 

Около 70% от завършилите студенти попадат в професионална среда и осъзнават, че нямат абсолютно никаква подготовка за практикуване на професията, за която са се дипломирали. Това обяснява и данните на БСК, според които всеки четвърти безработен младеж у нас е с висше образование.

 

Според Томчо Томов от Националния център за оценка на компетенциите в БСК ситуацията на пазара на труда у нас изисква незабавни мерки.  "На първо място е създаването на система за прогнозиране на пазара на труда и план приемът в образованието да се насочи към задоволяването на тези потребности. Още в университета студентите трябва да развият уменията си в дадената сфера на практика.И не на последно място - кариерното и професионално ориентиране да залегне в образователната система от най-ранна възраст".  

 

Тук идва въпросът как може да ориентираш професионално 10-годишни деца. Дали е възможно попитахме директорът и дългогодишен преподавател в столичното 36-то СОУ, Светла Нотева.   "Кариерното ориентиране в началното училище може да стане само с участието на родителите. Ние възрастните можем да виждаме какъв е талантът на едно дете, накъде да бъде насочено.

 

Това пак ще бъде под наблюдението на родители и преподаватели. Аз мисля, че законно трябва да се променят нещата и това е с новия Закон за предучилищно и училищно образование. Нещата трябва да се променят изцяло и в такъв смисъл, че всички ценности да се запазят."   Директор Нотева е категорична, че промените трябва да обхванат цялата образователна система - от началното училище до университета. Според нея, едва тогава българското училище ще започне да "произвежда" кфалифицирани кадри. 

 
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа