Новини
Божидар Данев: Еднодневните трудови договори са битка със сивия сектор Божидар Данев: Еднодневните трудови договори са битка със сивия сектор
27.04.2015
Източник: БСК

Сключването на еднодневни трудови договори ще изсветли икономиката и ще даде възможност за повишаване на заетостта в страната. Това каза пред БНР Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара, като посочи, че това са важни промени в правилна посока.

 

Той коментира официално представените от социалния министър Ивайло Калфин промени в трудовото законодателство и по-специално възможността да се сключват еднодневни трудови договори.

 

Като посочи, че работодателите отдавна настояват за подобна законова промяна, Данев коментира, че въздействието на мярката ще бъде в няколко посоки - на първо място е битка със сивия сектор. „Голяма част и от работодателите, и от работниците не желаеха да бъдат назначавани, защото това прекъсваше техния срок за получаване на социални помощи и помощи за безработица", посочи той.

 

Второто е, че работодателят има възможност да „изпробва в активна работа новия нает работник, дори и за кратко". Един човек може да бъде назначен по тази система дори само за 48 часа и евентуално след това да му се предложи постоянен договор. Това спестява сложната процедура да се назначава и после освобождава този работник, обясни Данев.

 

По думите му мярката е изключително важна за хората с ниска квалификация и особено при наемането на работници за сезонна работа.

 

Еднодневните договори биха могли да се приложат и за други сектори с временни натоварвания - например хранително-вкусовата промишленост, строителството, туризма, каза още изпълнителният председател на БСК.

 

Когато практиката се разшири, ще постигнем по-гъвкава заетост и по-прозрачна икономика, допълни той. И определи законодателната инициатива на Ивайло Калфин като „съществен пробив".

 

Оттук нататък трябва да се постигне нормална либерализация на труда като в напредналите страни, заключи Данев.

 

Дневните трудови договори в момента поставят повече въпроси, а не дават отговори, каза по същия повод във Варна президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. По думите му има неясноти около изплащането на болничните на хората с такива споразумения, не са уточнени и правилата за обезщетения при трудови злополуки.
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа