Новини
Бизнесът иска да наеме 16 000 младежи Бизнесът иска да наеме 16 000 младежи
09.12.2014
Източник: МТСП

Само за един месец работодатели подадоха в бюрата по труда 16 хил. заявки за по схемата „Гаранция за младежка заетост". Тя ще бъде финансирана по ОП „Развитие на човешките ресурси" (ОП РЧР) - първата оперативна програма, одобрена за България за новия програмен период 2014-2020 г. Предвижда се обаче само половината от желанията на бизнеса да бъдат удовлетворени с пари от Европа.

 

В Министерството на труда и социалната политика са готови да започнат сключването на договори за наемане на младежи веднага щом получат пари от Брюксел. Очаква се от там да пристигнат авансово 22 млн. лв. още в началото на 2015 г. Общият бюджет на ОП РЧР е 2.136 млрд. лв. 35 млн. лв. от тях са предвидени за стажове или чиракуване на млади безработни на възраст до 29 г.

 

В продължение на половин година стажантите ще трупат опит във фирми от реалния сектор според придобитата в училище или университет специалност. За труда си ще получават минималните за съответната професия заплати, които заедно с осигуровките им ще се плащат от европейската програма. Шанс за първа работа имат и младежи, завършили средно образование, но без професия. С помощта на наставник те ще могат да овладеят занаят на реално работно място. Европейските средства ще покриват 90% от минималните за съответната професия възнаграждания и осигуровките. Ако стажантите бъдат наети после за постоянно във фирмата, през първите шест месеца програмата ще покрива осигуровките им.

 

Служебното правителство се надяваше с актуализацията на бюджета за тази година да се намерят около 5 млн. лв. за старт на стажантската схема още преди оперативната програма да бъде одобрена от Брюксел, но тогава пари не се намериха. "Ще направим всичко възможно първите договори да бъдат сключени до Коледа", заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Останалите - през януари. Тя се надява, че още до края на тази година министерството да получи от ЕК и необходимата акредитация, за да може да получава и междинните траншове по новата ОП "Развитие на човешките ресурси".

 

Социалното министерство подготвя още една, по-мащабна схема за намиране на първа работа за младежи, която да стартира в началото на 2015 г. Тя ще бъде за по-дълготрайни стажове - например 12 месеца. "Ще търсим и обвързването на придобиването на умения и първоначален професионален опит с трайно оставане на работното място", заяви Зорница Русинова. Освен заплатите европрограмата ще покрива и транспортните разходи, ако стажантът пътува от друго населено място, или квартирата му. "Така можем да привлечем млади хора в по-малки населени места, вместо всички да отиват да търсят работа в големите градове", каза Русинова.

 

Това няма да бъде единствената схема за осигуряване работа на младежи. Освен постъпилите близо 16 хил. заявки за нови работни места фирмите ще имат възможност почти постоянно в следващите две години да кандидатстват за евросубсидии. Ще бъдат предложени и мерки, насочени към обучения, квалификация и намиране на работа на дълготрайно безработни на възраст от 29 до 35 г.
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа