Новини
Безработицата падна под 10% Безработицата падна под 10%
14.08.2015
Източник: БСК

Съживяване на пазара на труда - това показват последните данни на националната статистика, съобщава бТВ. През второто тримесечие на годината безработицата падна под 10 на сто - на 9,9%.

 

Националният статистически институт отчита, че между април до юни т.г. безработните българи са средно 330 хиляди. Спрямо същия период на миналата година хората без препитание намаляват с повече от 50 хиляди. Интересен факт е, че безработицата се свива и при мъжете, и при жените. Но за силния пол е по-трудно да си намери работа. Ето защо статистиката установява по-висока безработица при мъжете - 10,9 на сто.

 

51-годишният Матей Матеев от Монтана е част от редиците на безработните мъже вече три години. Завършил е няколко курса за преквалификация и въпреки това не е открил постоянно работно място. Няма претенции нито какво ще върши, за да се храни, нито за колко пари. „Имам надежда, че ще намеря работа. То и годинките си казват думата - аз съм на 51 години. Те искат по-млади хора, квалифицирани хора. На нас каквото ни дадат, това ще бъде", казва Матеев пред бТВ.

 

С надежда да намери работа в едно от бюрата по труда в столицата е и Стефан. Той е на 29 г., с висше образование в сферата на транспорта, но години наред е работил в кол центровете с английски и немски. Търси работа на подобна позиция, но за разлика от Матей не е готов да работи за ниска заплата. „Понеже не съм работил от около 5-6 месеца в момента и на 1500 лева бих се съгласил, тъй като това ми беше предишната заплата", споделя Стефан.

 

Според работодателските организации за безработните през следващите месеци може да има нови работни места в експортноориентираните отрасли, тъй като износът отбеляза ръст от началото на годината. „Добивните производства, химията, машиностроенето, зърнопроизводството, хранително-вкусовата и шивашката промишленост - при тях може да се очаква и увеличаване на заетостта, но всичко ще зависи от стабилността на средата", прогнозира заместник-председателят на БСК Камен Колев.

 

Според икономистите за възстановяването на пазара на труда си има обяснение: „Това се дължи първо в известна степен на политическата стабилност, която можем да кажем, че се завърна в страната, на липсата на катаклизми тип КТБ и на по-добрия износ", пояснява Явор Алексиев от Институт за пазарна икономика.

 

Експертите очакват в края на годината безработицата да се задържи около 10 на сто. Данните на статистиката отчитат още, че продължително безработните - тези, които не могат да намерят работа повече от една година са 208 хиляди.
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа