Новини
БСК подготвя проект за разширяване на MyCompetence  БСК подготвя проект за разширяване на MyCompetence
26.02.2015
Източник: БСК

Българската стопанска камара (БСК) ще положи максимални усилия да продължи да разширява капацитета и обхвата на Информационната система за оценка на компетенциите (MyCompetence), разработена и внедрена със средства по ОП „Развитие на човешките ресурси" (2009-2013). За целта експертите на камарата работят интензивно върху подготовката на нов проект, с който ще кандидатстват за финансиране през новия програмен период на същата оперативна програма. От успешното приключване на този процес зависи бъдещето на референтната мрежа за оценка на компетенциите, както и включването на нови икономически сектори в MyCompetence.

 

А интерес и потребност от разширяване на системата и като територия, и като сектори има. Това стана ясно на годишната среща на регионалните организации на БСК, която се проведе вчера и днес в София. Представителите на камарата в страната смятат за недостатъчни действащите в момента четири регионални центрове за оценка на компетенциите (РЦОК) - в София, Русе, Варна и Бургас, които от началото на тази година обединиха съществувалите преди 10 РЦОК. Участниците в срещата смятат за необходимо също да се обхванат повече икономически сектори от пилотните 20, за които в MyCompetence са разработени секторни компетентностни модели.

 

В момента експерти на БСК подготвят концепция за осигуряване на устойчивост на системата чрез засилване на нейното присъствие в регионите и в икономиката на страната. Паралелно с това се полагат много усилия за увеличаване и усъвършенстване на нейните инструменти и ресурси, които ще повишат още повече нейната полезност.

 

Регионалните представители на БСК бяха впечатлени от постигнатото от MyCompetence до момента. Към 25 февруари 2015 г. регистрираните потребители в нея са близо 5400. Повече от 4500 човека вече са проверили нивото на различни свои компетенции чрез тестове с инструменти за оценка. Най-голям продължава да е интересът към тестовете за мениджърски и социални компетенции.

 

Почти 1200 потребители на системата вече са завършили или в момента преминават през някое от нейните общо 25 електронни обучения. Сред тях лидер по привлечен интерес е курсът за ефективно управление на екипи. Следват го обученията по подбор на персонал, управление на продажбите и базова дигитална компетентност. Почти 500 човека са използвали инструмента за самооценка на компетенции за някоя от включените в MyCompetence 490 длъжности.
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа