Новини
БСК: Бизнесът да управлява професионалното образование БСК: Бизнесът да управлява професионалното образование
21.09.2015
Източник: БСК

Бизнесът трябва да инвестира в професионалното образование, но и да го управлява. Това е бъдещето, заяви в студиото на NEWS7 ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите (НЦОК) към БСК Томчо Томов.

 

Той даде за пример в това отношение сектора на информационните технологии. Там в момента се формира годишна печалба между 500 и 700 милиона евро. Ако бъде преодолян сегашният дефицит на специалисти, тази сума може да бъде тройна, каза Томов. Ето защо работодателите в този бранш са взели нещата в свои ръце и сами подготвят необходимите им кадри.

 

В същото време именно професионалното образование, което е така необходимо на икономиката, е изключително занемарено, посочи Томов: „Първо, няма желание, няма нагласа и мотивация у младите хора да се насочват към професионално образование. Второ, то стои на заден план в приоритетите на просветното министерство".

 

Бизнесът изисква реформи и във висшето образование. Сега университетите често си преподават това, което си знаят и което понякога не е потребно на икономиката, но няма механизъм, който да пречи на акредитацията на специалности, които не са на съвременно ниво.

 

Във висшите училища са необходими нови учебни програми, изготвени с прякото участие на работодателите и базирани на компетенции. Именно компетенциите, изисквани от пазара на труда за дадени професии, са общият език между бизнеса и образованието. Изграждането им трябва да е резултатът от обучението. Създадената от БСК Информационна система за оценка на компетенциите работи тъкмо в тази посока, подчерта Томчо Томов.

 

Трябва пренастройване на цялата система, за да се прекрати „тъпченето на нови знания, които остават в оперативната памет до изпита и след това се забравят". Вместо това трябва да се наблегне на работата върху личността, смята Томчо Томов. „За да бъдеш компетентен, ти трябва да притежаваш определени качества, примерно да мислиш аналитично. Компетенциите се наслагват върху тези базови качества на личността. По-скоро трябва да се инвестира в умения да се ориентираш, да си предприемчив, да се справяш с проблеми, да рискуваш", поясни той.

 

Ръководителят на НЦОК припомни, че в съвременните условия завършеното образование не е достатъчно. Знанията могат да са актуални в продължение на четири-пет години и то ако човек работи по специалността си. Ето защо са необходими непрекъснати инвестиции в собственото развитие и усъвършенстване.
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа